Bura Brew je porečka pivovara koja je s radom počela 2016.-e godine nakon što se troje Talijana preselilo u Poreč, ostavivši svoje poslove u IT industriji i počevši kuhati pivo.
Kuhaju nefiltrirano, nepasterizirano te neobrađeno pivo. Kako bi se postigla uravnotežena i prirodna gaziranost, refermentirano je u boci. U Burinim pivima naglasak je na balansu okusa i prirodnoj proizvodnji. Svo troje vlasnika sve rade sami te je svaka boca ručno punjena, etiketirana i pakirana.
Pivovara Međimurski Lepi Dečki se smjestila na samom sjeveru Hrvatske, u gradu Čakovcu u Međimurju. Osnovani 2016., zbog potražnje na tržištu već su tri puta širili kapacitete te sada proizvode blizu 500.000 litara piva godišnje sa stalnom i uhodanom distribucijom diljem Hrvatske i inozemstva. Stalnim ulaganjem u proizvodnju uspjeli su oformiti vlastiti laboratorij za kontrolu kao i vlastitu proizvodnju pivskog kvasca što garantira konstantnu ispravnost i kvalitetu piva.
Osim Garden pivovare, Lepi Dečki su u samom vrhu po broju stalnih piva koja su u ponudi – trenutno imaju 11 stalnih piva!
Majstor pivar Edi bavi se kućnim pivarstvom od 2013.-e godine, a Pivnica i pivovara Mlinarica u svojoj ponudi ima njegova piva već od tih samih početaka.
Već od 2015.-e javlja se potreba za većim kapacitetima, pa u obližnjoj maloj pivovari kuhaju prvu veću šaržu za potrebe pivnice. U početku su to bili klasični stilovi, svijetli lager, schwarzbier i vienna lager koji su bili odlično prihvaćeni od strane gostiju.
Dolaskom pivara Dimitra Jovanovskog sredinom 2018.-e godine u pivarski tim, pivovara izbacuje sve modernije i tehnički korektnija piva, te napokon i kreće s bociranjem.
Pulfer je zagrebačka pivovara koja je s radom također počela 2016.-e godine. Proizvodnja piva je na početku bila smještena u Varaždinu, te zadnje dvije godine u Čakovcu, u suradnji s Lepi Dečki pivovarom – takozvano gypsy pivarenje; pivovara koja nema vlastiti pogon za proizvodnju „gostuje“ u prijateljskoj pivovari koja im posudi par tankova za kuhanje piva.
Kuhaju nepasterizirana, nefiltrirana piva.
Imaju tri stalna stila – Ziher pale ale, Landsky session IPA i Brundelweiss weissbier, ali izbacuju i popularne sezonske stilove poput zimske Black IPA, Boranka Stouta od koje je dio zarade išao ka pošumljavanju Hrvatske, Sourovska sour piva kuhanog u suradnji s pivovarom Hotch Potch te serije NEIPA piva koja je izlazila ovo proljeće i početkom ljeta.
Varionica Craft Brewery je jedna od prvih craft pivovara u Hrvatskoj, otvorena već 2014.-e godine. Varionica je craft pivovara koju čini ekipa entuzijasta i profesionalaca povezanih obiteljsko-prijateljskim vezama.
Stalna piva su Pale Ale, Neon Stout, Siesta Session IPA, Deep Dive IPA, a neke od poznatijih kolaboracija: Lively Neon s craft pržionicom kave Lively Roaster Co., Habaneon Stout s ekipom iz Spicy Days umaka i Kolaboracija – novo, a već kultno pivo kuhano u suradnji s Novom Rundom i Zmajskom pivovarom.
Zmajska pivovara apsolutni je autoritet u hrvatskom craft pivarstvu. Osnovani 2013.-e godine, pivovara su koja je pokrenula val hrvatske craft revolucije.
Kuhaju odlične „osnovne“ stilove poput Pale Ale, IPA, Porter i Pilsner, no tehnička kvaliteta Zmajske pivovare vidi se upravo u njihovim sezonskim ili limited edition pivima – serija piva Brewer's Concoction neviđena je pivska kvaliteta u Hrvatskoj. Zmajevi stavljaju naglasak na kvalitetu kontrole, iznimno profesionalan pristup proizvodnji piva i aktivno sudjeluju u promociji kulture ispijanja piva na svojim popularnim eventima, festivalima i radionicama.
Za ime svog pivskog brenda još su kao kućni pivari napravili nagradni natječaj "Dva kega, (bačve piva) za ime". Pristiglo je više od sto prijedloga, a izabrali su onaj Tomislava Jelenkovića - Bruman - domaću riječ koja je ustaljena u sjevernom dijelu Istre, a koja ujedno asocira na engleski naziv za čovjeka koji kuha pivo "brewman". Logo im je osmislila prijateljica umjetnica Petra Počanić. Stilizirana slova BM, maskiranog super junaka u trližu, u radnom odjelu, koji je vrijedan i radišan. Nekada su pivo kuhali u 35 litarskom loncu u Kranjčićevoj garaži, a sada rade preko 250 litara po turi. Godišnja proizvodnja je dvadesetak tisuća litara, odnosno do tisuću i pol na mjesec. Ulaskom u novi prostor montirali su dva fermentora koje su nabavili u Kini. U pivske vode prvi je zaplovio Dragan, a potom su se pridružila braća Hrvatin. Prijatelji iz djetinjstva, susjedi iz kvarta, iz naselja Goričica, biciklisti, članovi BK Buzet.
Nova Runda je projekt dvojice prijatelja, prvo homebrewera, pa gypsy brewera i naposljetku *the* brewera na domaćoj pivskoj sceni. Priča s NR kreće već davne 2009.-e kad Miro i Marko kuhaju svoje prvo pivo u kućnoj radinosti, ide do 2014.-e kad otvaraju tvrtku i pivovaru, pa preko 2017.-e kad ih portal RateBeer proglašava najboljom hrvatskom pivovarom do dana današnjeg u kojem uživaju status najinovativnije pivovare, vođe u kuhanju zahmeljenih piva i ekipi koja standard kvalitete piva drži na najvišoj mogućoj razini. Nova Runda je tek desetljeće nakon svojih početaka već kultna hrvatska pivovara, te oduvijek ispred svog vremena.