O pivu

Pivovare

Bura Brew

Bura Brew je porečka pivovara koja je s radom počela 2016.-e godine nakon što se troje Talijana preselilo u Poreč, ostavivši svoje poslove u IT industriji i počevši kuhati pivo.

Kuhaju nefiltrirano, nepasterizirano te neobrađeno pivo. Kako bi se postigla uravnotežena i prirodna gaziranost, refermentirano je u boci. U Burinim pivima naglasak je na balansu okusa i prirodnoj proizvodnji. Svo troje vlasnika sve rade sami te je svaka boca ručno punjena, etiketirana i pakirana.

Lepi Dečki

Pivovara Međimurski Lepi Dečki se smjestila na samom sjeveru Hrvatske, u gradu Čakovcu u Međimurju. Osnovani 2016., zbog potražnje na tržištu već su tri puta širili kapacitete te sada proizvode blizu 500.000 litara piva godišnje sa stalnom i uhodanom distribucijom diljem Hrvatske i inozemstva. Stalnim ulaganjem u proizvodnju uspjeli su oformiti vlastiti laboratorij za kontrolu kao i vlastitu proizvodnju pivskog kvasca što garantira konstantnu ispravnost i kvalitetu piva.

Osim Garden pivovare, Lepi Dečki su u samom vrhu po broju stalnih piva koja su u ponudi – trenutno imaju 11 stalnih piva!

Mlinarica

Majstor pivar Edi bavi se kućnim pivarstvom od 2013.-e godine, a Pivnica i pivovara Mlinarica u svojoj ponudi ima njegova piva već od tih samih početaka.

Već od 2015.-e javlja se potreba za većim kapacitetima, pa u obližnjoj maloj pivovari kuhaju prvu veću šaržu za potrebe pivnice. U početku su to bili klasični stilovi, svijetli lager, schwarzbier i vienna lager koji su bili odlično prihvaćeni od strane gostiju.

Dolaskom pivara Dimitra Jovanovskog sredinom 2018.-e godine u pivarski tim, pivovara izbacuje sve modernije i tehnički korektnija piva, te napokon i kreće s bociranjem.

Pulfer

Pulfer je zagrebačka pivovara koja je s radom također počela 2016.-e godine. Proizvodnja piva je na početku bila smještena u Varaždinu, te zadnje dvije godine u Čakovcu, u suradnji s Lepi Dečki pivovarom – takozvano gypsy pivarenje; pivovara koja nema vlastiti pogon za proizvodnju „gostuje“ u prijateljskoj pivovari koja im posudi par tankova za kuhanje piva.

Kuhaju nepasterizirana, nefiltrirana piva.

Imaju tri stalna stila – Ziher pale ale, Landsky session IPA i Brundelweiss weissbier, ali izbacuju i popularne sezonske stilove poput zimske Black IPA, Boranka Stouta od koje je dio zarade išao ka pošumljavanju Hrvatske, Sourovska sour piva kuhanog u suradnji s pivovarom Hotch Potch te serije NEIPA piva koja je izlazila ovo proljeće i početkom ljeta.

Varionica

Varionica Craft Brewery je jedna od prvih craft pivovara u Hrvatskoj, otvorena već 2014.-e godine. Varionica je craft pivovara koju čini ekipa entuzijasta i profesionalaca povezanih obiteljsko-prijateljskim vezama.

Stalna piva su Pale Ale, Neon Stout, Siesta Session IPA, Deep Dive IPA, a neke od poznatijih kolaboracija: Lively Neon s craft pržionicom kave Lively Roaster Co., Habaneon Stout s ekipom iz Spicy Days umaka i Kolaboracija – novo, a već kultno pivo kuhano u suradnji s Novom Rundom i Zmajskom pivovarom.

Zmajska pivovara

Zmajska pivovara apsolutni je autoritet u hrvatskom craft pivarstvu. Osnovani 2013.-e godine, pivovara su koja je pokrenula val hrvatske craft revolucije.

Kuhaju odlične „osnovne“ stilove poput Pale Ale, IPA, Porter i Pilsner, no tehnička kvaliteta Zmajske pivovare vidi se upravo u njihovim sezonskim ili limited edition pivima – serija piva Brewer's Concoction neviđena je pivska kvaliteta u Hrvatskoj. Zmajevi stavljaju naglasak na kvalitetu kontrole, iznimno profesionalan pristup proizvodnji piva i aktivno sudjeluju u promociji kulture ispijanja piva na svojim popularnim eventima, festivalima i radionicama.

Bruman

Za ime svog pivskog brenda još su kao kućni pivari napravili nagradni natječaj "Dva kega, (bačve piva) za ime". Pristiglo je više od sto prijedloga, a izabrali su onaj Tomislava Jelenkovića - Bruman - domaću riječ koja je ustaljena u sjevernom dijelu Istre, a koja ujedno asocira na engleski naziv za čovjeka koji kuha pivo "brewman". Logo im je osmislila prijateljica umjetnica Petra Počanić. Stilizirana slova BM, maskiranog super junaka u trližu, u radnom odjelu, koji je vrijedan i radišan. Nekada su pivo kuhali u 35 litarskom loncu u Kranjčićevoj garaži, a sada rade preko 250 litara po turi. Godišnja proizvodnja je dvadesetak tisuća litara, odnosno do tisuću i pol na mjesec. Ulaskom u novi prostor montirali su dva fermentora koje su nabavili u Kini. U pivske vode prvi je zaplovio Dragan, a potom su se pridružila braća Hrvatin. Prijatelji iz djetinjstva, susjedi iz kvarta, iz naselja Goričica, biciklisti, članovi BK Buzet.

Nova Runda

Nova Runda je projekt dvojice prijatelja, prvo homebrewera, pa gypsy brewera i naposljetku *the* brewera na domaćoj pivskoj sceni. Priča s NR kreće već davne 2009.-e kad Miro i Marko kuhaju svoje prvo pivo u kućnoj radinosti, ide do 2014.-e kad otvaraju tvrtku i pivovaru, pa preko 2017.-e kad ih portal RateBeer proglašava najboljom hrvatskom pivovarom do dana današnjeg u kojem uživaju status najinovativnije pivovare, vođe u kuhanju zahmeljenih piva i ekipi koja standard kvalitete piva drži na najvišoj mogućoj razini. Nova Runda je tek desetljeće nakon svojih početaka već kultna hrvatska pivovara, te oduvijek ispred svog vremena.